فهرست مطالب برای اسانس رزماری: خواص و عوارض
اسانس رزماری چیست؟
قبل از پرداختن به اسانس رزماری بهتر است کمی در مورد خود گیاه بدانیم.
Rosmarinus officinalis که معمولاً به عنوان رزماری شناخته میشود، از خانواده گیاهان Labiatae یا Lamiaceae است که شامل نعناع، بادرنجبویه، مریم گلی، مرزنجوش و پونه کوهی نیز میشود.
رزماری منبعی قوی از ترکیبات گیاهی است که فواید سلامتی مختلفی را ارائه میدهد. رزماری تازه و خشک معمولاً در دنیای آشپزی استفاده میشود، اما این گیاه، از جمله اسانس و روغنهای آن، کاربردهای درمانی نیز دارد.
فواید روغن و اسانس رزماری
رزماری حاوی تعدادی مواد قوی از جمله اسید کارنوزیک، کارنوسول و رزمارینیک اسید است که اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی دارند.
رزماری تازه و خشک شده در آشپزی به عنوان طعم دهنده استفاده میشود و همچنین از این گیاه برای تهیه محصولاتی مانند اسانس رزماری، پودر و روغن رزماری نیز استفاده میشود.
روغن رزماری با اسانس رزماری متفاوت است، زیرا حاوی ترکیبات مختلف در غلظتهای مختلف میباشد.
مکملهای اسانس رزماری را میتوان به صورت خوراکی مصرف کرد، در حالی که روغن رزماری به صورت موضعی یا استنشاقی به عنوان رایحه درمانی استفاده میشود.
برای دانستن بیشتر در مورد اسانسها و تفاوت آنها با روغنها، میتوانید مقاله ” هرچه باید در مورد اسانس بدانید ” را مطالعه نمایید.
برخی از خواص روغن و اسانس رزماری عبارتند از:
- ممکن است رشد مو را بهبود بخشد.
نشان داده شده است که روغن رزماری باعث تحریک رشد مو در جمعیتهای خاصی میشود.
از جمله در افراد مبتلا به آلوپسی آندروژنیک ، نوعی ریزش مو که به نام طاسی با الگوی مردانه در مردان و طاسی الگوی زنانه در زنان نیز شناخته میشود.
تحقیقات نشان میدهد که روغن و اسانس رزماری ممکن است با افزایش جریان خون به رگهای خونی کوچک در پوست سر، افزایش تولید لیپیدهای هورمون مانند که در رشد فولیکولهای مو نقش دارند و مسیرهای التهابی دخیل در پیشرفت آلوپسی را مهار کند، رشد مو را تقویت کند.
هنگامی که روغن رزماری با روغنهای دیگر مانند آویشن و روغن اسطوخودوس مخلوط شود، ممکن است به بهبود ریزش مو در افراد مبتلا به آلوپسی آرهآتا، یک بیماری خودایمنی که باعث ریزش مو میشود ، کمک کند.
علاوه بر این، روغن یا اسانس رزماری برای اثرات بالقوه ضد شوره سر مورد مطالعه قرار گرفته است.
محققان فکر می کنند که ترپنها و اجزای فنولی موجود در اسانس رزماری ممکن است خواص ضد میکروبی داشته باشند که به کاهش رشد برخی از مخمرهای دخیل در شوره سر کمک میکند.
در حالی که این نتایج امیدوارکننده هستند، تحقیقات در این زمینه محدود است و مطالعات با کیفیت بیشتری برای بررسی تأثیر روغن یا اسانس رزماری بر رشد مو و سلامت پوست سر مورد نیاز است. - ممکن است عملکرد شناختی را بهبود بخشد، استرس را کاهش دهد و خلق و خو را تقویت کند.
اسانس رزماری هنگام استنشاق ممکن است اثرات ضد استرس، ضد اضطراب و تقویت کننده خلق و خوی داشته باشد که ممکن است به طور مثبت بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد و برای افراد مبتلا به اختلالات خلقی مفید باشد.
استنشاق اسانس رزماری ممکن است به کاهش استرس و تقویت عملکرد شناختی با کاهش سطوح خونی برخی از هورمونهای دخیل در استرس، مانند کورتیکوسترون، کمک کند.
در حالی که سطح انتقالدهنده عصبی حس خوب دوپامین در مغز را افزایش میدهد.
استنشاق اسانس رزماری به برخی از ترکیبات موجود در روغن اجازه میدهد تا وارد جریان خون شوند، جایی که میتوانند مستقیماً بر روی مغز تأثیر بگذارند و بر خلق و خو، توجه و موارد دیگر تأثیر بگذارند.
مطالعات نشان میدهد که افرادی که از طریق رایحه درمانی با روغن رزماری درمان میشوند، احساس انرژی و شادابی داشتند.
با این حال، تحقیقات بیشتری در مورد اثرات رایحه درمانی روغن و اسانس رزماری بر سلامت شناختی مورد نیاز است تا به طور کامل درک کنیم که چگونه این درمان طبیعی ممکن است به بهبود استرس، افزایش تمرکز و مزایای برخی از اختلالات خلقی کمک کند. - میتواند به کاهش درد کمک کند.
درمان موضعی با روغن رزماری ممکن است به بهبود درد کمک کند.
مولکولهای موجود در اسانس رزماری از طریق پوست جذب میشوند و به روشهای مختلفی بر مسیرهای درد تأثیر میگذارند، از جمله هدف قرار دادن مکانهای حافظه لذت در مغز و تعامل با مکانهای گیرنده انتقالدهندههای عصبی درگیر در مسیرهای درد.
درمان موضعی با روغن رزماری نیز ممکن است به بهبود درد اسکلتی عضلانی نیز کمک کند.
نحوه استفاده از روغن و اسانس رزماری
روغن رزماری معمولاً به صورت موضعی استفاده میشود یا به عنوان رایحه درمانی کاربرد دارد.
برای استفاده از روغن رزماری به عنوان رایحه درمانی، میتوانید اسانس رزماری را در یک پخش کننده اسانس بریزید یا قبل از استفاده از آن، چند قطره روغن رزماری را روی ماسک چشم بمالید.
روغن رزماری را میتوان با روغنهای ضروری دیگر مانند روغن اسطوخودوس و روغن آویشن مخلوط کرد تا عطری آرام بخش ایجاد کند.
همچنین میتوانید به سادگی اسانس رزماری را مستقیماً از بطری استنشاق کنید.
هنگام استفاده از اسانس رزماری به پوست خود، توصیه میشود آن را با روغن حامل مانند روغن جوجوبا، روغن نارگیل یا روغن بادام شیرین مخلوط کنید.
روغنهای حامل به رقیق شدن اسانس رزماری و درگیر اسانسها در هنگام استفاده موضعی کمک میکنند.
اسانسها بسیار غلیظ هستند، بنابراین مخلوط کردن آنها با روغن حامل به رقیق شدنشان کمک میکند و آنها را برای استفاده موضعی ایمنتر میکند.
استفاده از روغنهای حامل به کاهش خطر واکنشهای نامطلوب پوستی، مانند درماتیت، هنگام استفاده از روغنهای ضروری بر روی پوست کمک میکند.
هنگامی که از روغن رزماری برای تقویت رشد مو استفاده میکنید، میتوانید چند قطره از آن را با شامپو یا نرم کننده خود مخلوط کنید یا چند قطره روغن رزماری را با روغن حامل مخلوط کنید و سپس آن را روی پوست سر خود ماساژ دهید.
اسانس رزماری را میتوان در تعدادی از محصولات مو که برای تقویت رشد مو تبلیغ میشوند، از شامپوها گرفته تا درمانهای پوست سر، یافت.
به خاطر داشته باشید که در حالی که تحقیقات محدود نشان میدهد که روغن رزماری ممکن است فوایدی برای رشد مو داشته باشد، مشخص نیست که آیا به طور قابل توجهی بر رشد مو در همه افراد تأثیر میگذارد یا خیر.
روغن رزماری به طور کلی برای استفاده خوراکی نیست. مکملهای خوراکی مبتنی بر رزماری معمولاً حاوی پودر رزماری یا اسانس رزماری هستند که با روغن رزماری متفاوت است.
روغن رزماری غلیظ است، بنابراین تنها چند قطره برای ایجاد یک رایحه درمانی قدرتمند یا درمان موضعی لازم است.
آیا روغن رزماری بی خطر است؟
اگرچه معمولاً قابل خوردن نیست، مطالعات نشان میدهد که روغن یا اسانس رزماری برای استفاده در محصولات غذایی و نوشیدنی با رقتهای تا ۵ درصد بیخطر است.
با این حال، در حالی که گاهی اوقات مقادیر کمی از روغن رزماری در صنایع غذایی به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولاتی مانند گوشت و مرغ استفاده میشود ، بهتر است از مصرف خوراکی روغن و اسانس رزماری خودداری کنید.
روغن رزماری بسیار غلیظ است و ممکن است در برخی افراد باعث تحریک و واکنشهای آلرژیک شود.
به علاوه، مطالعات نشان میدهد که روغن یا اسانس رزماری میتواند اثرات سمی داشته باشد، حتی اگر در دوزهای کوچک مصرف شود.
به همین دلیل، روغن رزماری فقط برای استفاده موضعی و در رایحه درمانی توصیه میشود.
هنگام استفاده موضعی از روغن رزماری، بهتر است آن را با یک روغن حامل مخلوط کنید و همیشه قبل از استفاده از روغن رزماری روی سطوح بزرگتر، قسمت کوچکی از پوست را آزمایش کنید تا ببینید بدن شما چگونه واکنش نشان میدهد.
نکات مهم در مورد روغن و اسانس رزماری
اگرچه شناخته شده نیست که روغن رزماری با داروها تداخل داشته باشد، قبل از استفاده از روغن رزماری روی پوست خود با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر در حال حاضر از داروهای موضعی مانند پمادها و کرمها استفاده میکنید.
هنگام خرید روغن یا اسانس رزماری، به خاطر داشته باشید که تعدادی از محصولات مبتنی بر رزماری وجود دارد که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید.
اگر میخواهید از روغن رزماری برای رشد مو استفاده کنید، یک محصول از پیش ساخته شده با روغن رزماری بخرید یا روغن رزماری را برای ترکیب با روغن حامل برای ایجاد یک درمان پوست سر در نظر بگیرید.
محصولات روغن رزماری از پیش ساخته شده برای استفاده موضعی، مانند درمانهای پوست سر و روغنهای بدن، معمولاً از ترکیب اسانس رزماری با یک روغن حامل مانند روغن بادام یا روغن نارگیل ایجاد میشوند.
اسانس رزماری یک محصول غلیظ تر است که میتوان آن را به صورت آنلاین و در فروشگاههای مواد غذایی بهداشتی یافت و میتوان از آن برای ایجاد مراقبت از پوست خود و به عنوان یک درمان آروماتراپی استفاده کرد.
عوارض جانبی روغن و اسانس رزماری
روغن یا اسانس رزماری میتواند در برخی افراد واکنشهای آلرژیک ایجاد کند. به عنوان مثال، استفاده از روغن رزماری میتواند منجر به تحریک پوست در افراد حساس شود.
به همین دلیل، مهم است که محصولات روغن رزماری، مانند درمانهای روغن رزماری و روغنهای ماساژ مبتنی بر رزماری را قبل از استفاده از آنها در مناطق بزرگ بدن، روی قسمت کوچکی از پوست آزمایش کنید.
اگر پس از استفاده از روغن رزماری روی پوست خود یا استفاده از آن به عنوان یک درمان رایحه درمانی، متوجه هرگونه تحریک پوست یا راه هوایی شدید، استفاده از آن را متوقف کرده و برای مشاوره با یک ارائه دهنده پزشکی تماس بگیرید.
سخن پایانی
روغن رزماری یک روغن معطر است که میتواند به عنوان یک درمان رایحه درمانی منتشر شود یا روی پوست اعمال شود.
برخی از یافتهها نشان میدهند که درمانهای روغن رزماری ممکن است باعث رشد مو، بهبود سطح انرژی و کاهش درد شود. با این حال، تحقیقات در مورد کاربردهای درمانی روغن رزماری محدود است.
علاوه بر استفاده از روغن رزماری به عنوان یک رایحه درمانی و درمان موضعی، میتوانید با استفاده از رزماری تازه یا خشک در دستور العملهایی مانند سوپ، پاستا، غذاهای تخم مرغ و سالاد نیز از فواید سلامتی این گیاه معطر بهره مند شوید.
سؤالات متداول
اسانس و روغن رزماری تفاوت ظاهری دارند؟
بله تا حدودی. اسانس رزماری غلظت خیلی بیشتری دارد.
اسانس رزماری را میتوان به صورت مستقیم روی پوست مالید؟
خیر. هیچ اسانسی را مستقیم استفاده نکنید.
منبع: health