سرعت تغییرات اعلام شده توسط وزیر صمت و پیشخبرهای حذف سهمیه بندی برخی کالاها از ابتدای آبان، به حدی زیاد بوده که ذینفعان زیادی را از نتایج، نگران کرده است.
به گزارش دکاموند شیمی، تنها چند روز بعد از اینکه وزیر صمت از حذف سهمیه بندی مواد پتروشیمی خبر داده بود، منابع موثق بر اساس جدولی از کالاها، اعلام کردند از ابتدای آبان، سهمیه بندی گروه های ذکر شده در جدول، حذف می شود و بورس کالا هم امروز، این اخبار را تأیید کرد.
بر اساس جدول منتشر شدهی بورس کالا، خرید از بهین یاب کالاهای سبک خطی، سبک فیلم، سنگین فیلم، سنگین تزریقی، سنگین بادی و پلی استایرن انبساطی، از ابتدای آبان 1400 بدون سقف سهمیه بهین یاب خواهد بود.
در کنار حذف سهمیه بندی، کنار گذاشتن دلار از قیمت های پایه نیز، شوک بعدی به بازار بود. قیمت های پایه در بازار محصولات پتروشیمی طی سال های گذشته با میانگین هفتگی دلار آزاد (تا قبل از مرداد 97) و میانگین هفتگی دلار نیمایی (از مهر 1397 تا کنون) تعیین می شد و حذف دلار از قیمت گذاری، این ابهام را ایجاد کرده که در صورت حذف دلار، چه شاخصی برای تعیین قیمت های پایه، به کار گرفته می شود؟
در کامنت های تولیدکنندگان، این نگرانی به وضوح دیده می شود که ساختار فعلی سهمیه ها و قیمت گذاری، نتیجه چند سال آزمون و خطا بوده و در حال حاضر مورد قبول بیشتر بازیگران بازار است.
حذف سهمیه ها و در پی آن افزایش تقاضا نیز، این نگرانی را ایجاد کرده که در صورت عدم تغییر در حجم عرضهها، رقابت های سنگین به گروه کالاهایی که تا کنون، کم رقابت معامله می شدند، بازگردد و تصمیم سیاستگذار برای حمایت از بازار، نتیجه عکس دهد.
در مقابل این دغدغه ها، سیاستگذاران جدید وزارت صمت معتقدند روش های پیشنهادی آن ها برای مدیریت بازار، به نفع تولیدکنندگان خواهد بود. بر اساس دیدگاه سیاستگذاران، در تعیین قیمت های پایه، عرضه و تقاضا نادیده گرفته شده و بهتر است برای قیمت های پایهی کالاهایی که مازاد عرضه دارند، از کشف قیمت ها بر اساس عرضه و تقاضا بهره گرفته شود نه قیمت های جهانی.
در صورت بالا رفتن قیمت کشف شده بر اساس عرضه و تقاضا از قیمت های پایه که هر یکشنبه NPC اعلام می کند، آن گاه قیمت پایین تر ملاک قیمت های پایه باشد. برای کالاهای با کسری عرضه مانند PVC، PET و PPها نیز، همچنان قیمت های NPC ملاک باشد.
سیاستگذاران جدید وزارت صمت، معتقدند برای کالاهای با کسری عرضه، واردات (احتمالا از طریق شرکت های بازرگانی) به تعادل در عرضه ها کمک می کند و قیمت این گروه کالاها را نیز، کاهش می دهد.
آنچه تاکنون از گفته ها و اظهارات مسئولین برمیآید، همگی نشان می دهد چه در سمت عرضه (حذف سهمیه بندی ها) و چه در قیمت های پایه (کم اثر کردن دلار در تعیین قیمت های پایه و کشف نرخ بر اساس عرضه و تقاضا)، هدف، حمایت تولیدکنندگان و پایین آوردن قیمت هاست، اما روشن نبودن ابعاد طرح حذف سهمیه بندی و همچنین تغییرات در تعیین قیمت های پایه، همان طور که گفت، مایه نگرانی تولیدکنندگان را ایجاد کرده است.
همه این اتفاقات شتابان، در حالی پیش می رود که پیش از این، خبرهای خاصی در خصوص تغییرات دیده نمی شد و عدم اطلاع رسانی قبلی در مورد ابعاد طرح و خبرهای شوک آور در مورد حذف سهمیه بندی یا قیمت های پایه، بازار را در بهت فرو برده است.
نمونه این سردرگمی را می توان به وضوح در معاملات روز گذشته (سه شنبه 27 مهر) در بورس کالا مشاهده کرد. در برهه ای که با کاهشی شدن دلار، از حجم خریدها کاسته شده بود، بلاتکلیفی در مورد وضعیت سهمیه ها در هفته گذشته، تقاضا را به حدی در معاملات روز گذشته بالا برد که بسیاری از کالاها با رقابت معامله شدند.
دکاموند شیمی| مرجع و وارد کننده روغن های گیاهی ، مواد شیمیایی ، اسانس
منبع : wikiplast.ir
2021-10-20 12:15:00